Menüyü Kapat
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Röportajlar
  • İletişim
Neler Popüler?

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

18/11/2025

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Ajans PsikolojiAjans Psikoloji
  • Psikoloji
  • Kitap Önerileri
  • Köşe Yazıları
  • Röportajlar
Facebook X (Twitter) Instagram
Başvuru
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • İletişim
Ajans PsikolojiAjans Psikoloji
Anasayfa » İyilik Yaparak Mutlu Olmak: Kendimize Mi? Çevremize Mi?
Kişilik Psikolojisi

İyilik Yaparak Mutlu Olmak: Kendimize Mi? Çevremize Mi?

Yazar : Editör18/04/2025Yorum yapılmamış2 Dk Okuma Süresi
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp E-posta
İyilik Yaparak Mutlu Olmak: Kendimize Mi? Çevremize Mi?
İyilik Yaparak Mutlu Olmak: Kendimize Mi? Çevremize Mi?
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp E-posta

Günlük yaşamın koşuşturmasından bir an için kurtulmak, iyi hissetmek ve genel olarak mutlu olmak için yaptığımız aktiviteleri düşünelim. Zorlu bir sınav sonrası kendimize en sevdiğiniz tatlıyı satın almak, yoğun iş temposu sonrası bir hafta sonu tatile gitmek ya da yorucu bir spor antrenmanı sonrası masaj salonuna uğramak kuşkusuz bize anlık mutluluk getirebilir. Bunların yanında egzersiz yapmak, kariyerimize veya genel kültürümüze yatırım yapmak, sosyal ilişkilerimizi geliştirmek için çaba harcamak gibi etkisini uzun sürede gösteren aktiviteler de psikolojik sağlımız için önemlidir. Etkisi kısa ya da uzun süreli olsun, mutluluk seviyemizi artırmak için sıkça başvurduğumuz bu aktivitelerin ortak özelliği, odağında bizim olmamızdır. Birçoğumuz konu mutluluk olunca kendimizi ön plana alırız ve kendimize yarar sağlayacak davranışlarda bulunmayı seçeriz. Fakat Katherine Nelson ve ekibinin yaptığı bir araştırma, başkalarına faydalı olacak aktivitelerin mutluluk seviyemiz üzerinde daha büyük etkiye sahip olabileceğini gösteriyor.

Nelson ve ekibi, araştırmalarında katılımcılarını dört gruba ayırıyor ve ilk gruptan kendilerini mutlu edecek üç davranışta bulunmalarını, ikinci gruptan bir başkasını mutlu edecek üç davranışta bulunmalarını, üçüncü gruptansa dünyaya katkı sağlayacak üç davranışta bulunmalarını istiyor. Dördüncü gruptan –kontrol grubu- sadece günlük aktivitelerini takip etmeleri isteniyor. Katılımcılar altı hafta boyunca yaptıklarını not ediyor. 1Nelson, K., Layous, K., Cole, S., & Lyubomirsky, S. (2016). Do Unto Others or Treat Yourself? The Effects of Prosocial and Self-Focused Behavior on Psychological Flourishing. Emotion, 16(6), 850-861.

Sonuçlara göre en fazla pozitif ve en az negatif duygu deneyimleyen katılımcılar, bir başkasına veya dünyaya iyilik yapmakla görevlendirilen gruplar. Bu iki grubun mutluluk artışları hemen hemen aynı olmakla birlikte kendini mutlu eden grupla ve kontrol grubuyla karşılaştırıldıklarında mutluluk seviyelerinin daha fazla arttığı gözlemleniyor.

Araştırma sonuçları, mutluluğa ulaşmak için başvurduğumuz yöntemleri gözden geçirmemizin faydalı olabileceğini gösteriyor. Kendimize önem vermek ve gerekli özeni göstermek her ne kadar psikolojik ve fiziksel sağlığımız için kritik olsa da konu daha huzurlu ve mutlu yaşamak olunca sadece kendimize değil çevremize de odaklanabilir, böyle yaparak ruh halimiz üzerinde daha da olumlu bir etki bırakabiliriz.

Kaynak

  • 1
    Nelson, K., Layous, K., Cole, S., & Lyubomirsky, S. (2016). Do Unto Others or Treat Yourself? The Effects of Prosocial and Self-Focused Behavior on Psychological Flourishing. Emotion, 16(6), 850-861. ↩︎
Editör
  • İnternet sitesi

Ajans Psikoloji, psikoloji alanındaki bilimsel araştırmalara dayalı haberlere yer veren ve bu alanda güvenilir bir başvuru kaynağı olmayı amaçlayan bir platformdur. Vizyonumuz, insan davranışları ve ruh sağlığının çeşitli yönleriyle ilgili en güncel bilimsel gelişmeleri okuyucularımıza sunmak, alanında yetkin uzmanların, akademisyenlerin ve araştırmacıların çalışmalarını ve paylaşımlarını sergilemektir. Bu platformda yayımlanan içerikler, psikoloji ve bu alandaki bilimsel ilerlemelerle ilgilenen araştırmacılar, uzmanlar ve öğrenciler tarafından hazırlanıp sunulmaktadır.

İlgili Gönderiler

Kabusun Karakteri Nedir?

12/11/2025

Logolarda Kullanılan Renkler Tüketicide Farklı Duygular Uyandırıyor

09/11/2025

Uyku Sorunu Yaşayan Çocuklarda Saldırgan Davranış Riski Artıyor

28/10/2025

Yorumlar kapalı.

Benzer Yazılar
Sosyal Psikoloji

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

Yazar : Editör18/11/20250

Teknolojinin gelişmesi ve Internetin günlük hayatımızda oldukça etkin bir rol almasıyla yüz yüze iletişimin sıklığının…

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025

Hastalarda MR ve Tomografi Öncesi Kaygı ve Depresyon Yaygın

16/11/2025
Bizi Takip Et
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo
Seçtiklerimiz

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

18/11/2025

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025

Hastalarda MR ve Tomografi Öncesi Kaygı ve Depresyon Yaygın

16/11/2025

Güncellemeleri Abone Ol

Psikoloji ile ilgili güncel haberlere hemen ulaşın

Ajans Psikoloji, psikoloji alanındaki bilimsel araştırmalara dayalı haberlere yer veren ve bu alanda güvenilir bir başvuru kaynağı olmayı amaçlayan bir platformdur.

E-Posta: iletisim@ajanspsikoloji.com

İstanbul’da bireysel terapi arayışında olanlar için Psikolog Mehmet Cem Yiğit güvenilir bir uzmandır. Etiler psikolog arayışında olanlar için Sena Sabanoglu hizmet sunmaktadır. Psikolojiyle ilgili kavramlara dair bilgi almak isteyenler psikoloji sözlüğü sitesini inceleyebilir.

Bağlantılar
  • Çeşitlilik Personel Raporu
  • Çeşitlilik Politikası (Editoryal İçerik)
  • Düzeltme Politikası
  • Etik Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • Sahiplik / Finansman Bilgileri
  • Uygulanabilir Geri Bildirim Politikası
  • Yayıncılık İlkeleri
© 2026 Ajans Psikoloji. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede yazılanlar, tedavi veya iyileştirme amacı taşımaz. Yazılar, araştırma sonuçlarını veya yazarların görüşlerini yansıtır.

Aranacak kelimeyi yazın ve aramak için Enter tuşuna basınız. İptal etmek için Esc tuşlarına basınız.