Menüyü Kapat
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • Röportajlar
  • İletişim
Neler Popüler?

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

18/11/2025

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025
Facebook X (Twitter) Instagram
Ajans PsikolojiAjans Psikoloji
  • Psikoloji
  • Kitap Önerileri
  • Köşe Yazıları
  • Röportajlar
Facebook X (Twitter) Instagram
Başvuru
  • Anasayfa
  • Hakkımızda
  • İletişim
Ajans PsikolojiAjans Psikoloji
Anasayfa » Ergenler Travmalarını Hatırlayınca Çok Sıkıntı Duymuyor
Bilimsel Haberler

Ergenler Travmalarını Hatırlayınca Çok Sıkıntı Duymuyor

Yazar : Editör03/06/2025Yorum yapılmamış2 Dk Okuma Süresi
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Reddit WhatsApp E-posta
Ergenler Travmalarını Hatırlayınca Çok Sıkıntı Duymuyor
Ergenler Travmalarını Hatırlayınca Çok Sıkıntı Duymuyor
Paylaş
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest WhatsApp E-posta

Travma, yaşamı, vücut bütünlüğünü veya ruhsal dengeyi tehdit eden ve duygusal anlamda üstesinden gelmekte zorlanılan olayları içeren yaşantılardır. Kişinin maruz kaldığı travmatik olayların yarattığı stres, onun dayanabilme gücünü aştığı zaman ruhsal travma yaşantısı ortaya çıkar. Travmayla ilgili yapılan araştırmalarda görüşme sırasında olayı hatırlamak da kişi için olumsuz olabilir, kişinin üzüntüsünü arttırabilir. Peki ergenler gerçekten bu tip görüşmelerden olumsuz etkileniyor mu?

Bu konuda Zajac ve arkadaşlarının yaptığı bir çalışmada, ergenlerde, şahit olunan travmayla ilgili yapılan bir görüşmenin onları ne derece olumsuz etkilediğini inceledi ve bu amaçla 12-17 yaş aralığındaki 3500 den fazla ergenin araştırmaya katılımını sağladı. Yapılan görüşmeler, yaşanan travmatik olayı hatırlamaya yönelikti: aile içi veya toplumda maruz kaldıkları ve şahit oldukları fiziksel ve cinsel şiddet olayları veya farklı türden travmatik olaylarla ilgili soruları içeren bir görüşme yapıldı. Ardından bu görüşme sonrasında duygusal olarak kendilerini nasıl hissettikleri incelendi. 1Zajac, K., Ruggiero, K. J., Smith, D. W., Saunders, B. E., & Kilpatrick, D. G. (2011). Adolescent distress in traumatic stres research: Data from the national survey of adolescents-replication. Journal of Traumatic Stress, 24, 226-229.

Sonuçlara bakıldığında, ergenlerin sadece % 5.7′sinin bazı soruları yanıtlarken rahatsızlık duyduğu, ancak hemen hemen hiç birinin görüşme sonrasında üzüntülü bir ruh hali içine girmediği ortaya çıktı.  Travmatik yaşantılarından veya ruhsal sorunlarından bahseden ergenlerin ise diğerlerinden daha sıkıntılı hissettikleri; kızların erkeklerden daha olumsuz duygu yaşadığı da elde edilen diğer sonuçlar arasında.

Sonuç olarak araştırma, sanılanın aksine, travma hakkında sorulan soruların ergenler için büyük bir psikolojik risk taşımadığını ortaya koyuyor.

Kaynak

  • 1
    Zajac, K., Ruggiero, K. J., Smith, D. W., Saunders, B. E., & Kilpatrick, D. G. (2011). Adolescent distress in traumatic stres research: Data from the national survey of adolescents-replication. Journal of Traumatic Stress, 24, 226-229. ↩︎
Editör
  • İnternet sitesi

Ajans Psikoloji, psikoloji alanındaki bilimsel araştırmalara dayalı haberlere yer veren ve bu alanda güvenilir bir başvuru kaynağı olmayı amaçlayan bir platformdur. Vizyonumuz, insan davranışları ve ruh sağlığının çeşitli yönleriyle ilgili en güncel bilimsel gelişmeleri okuyucularımıza sunmak, alanında yetkin uzmanların, akademisyenlerin ve araştırmacıların çalışmalarını ve paylaşımlarını sergilemektir. Bu platformda yayımlanan içerikler, psikoloji ve bu alandaki bilimsel ilerlemelerle ilgilenen araştırmacılar, uzmanlar ve öğrenciler tarafından hazırlanıp sunulmaktadır.

İlgili Gönderiler

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025

Hastalarda MR ve Tomografi Öncesi Kaygı ve Depresyon Yaygın

16/11/2025

Yorumlar kapalı.

Benzer Yazılar
Sosyal Psikoloji

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

Yazar : Editör18/11/20250

Teknolojinin gelişmesi ve Internetin günlük hayatımızda oldukça etkin bir rol almasıyla yüz yüze iletişimin sıklığının…

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025

Hastalarda MR ve Tomografi Öncesi Kaygı ve Depresyon Yaygın

16/11/2025
Bizi Takip Et
  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Instagram
  • YouTube
  • Vimeo
Seçtiklerimiz

İnternet Bağımlılığı Bizi Yalnızlaştırıyor Mu?

18/11/2025

Video Oyunları Şiddete Karşı Duyarsızlaştırabilir

17/11/2025

Kafa Yaralanması Yaşayanlarda Şiddet Eğilimi Görülüyor

17/11/2025

Hastalarda MR ve Tomografi Öncesi Kaygı ve Depresyon Yaygın

16/11/2025

Güncellemeleri Abone Ol

Psikoloji ile ilgili güncel haberlere hemen ulaşın

Ajans Psikoloji, psikoloji alanındaki bilimsel araştırmalara dayalı haberlere yer veren ve bu alanda güvenilir bir başvuru kaynağı olmayı amaçlayan bir platformdur.

E-Posta: iletisim@ajanspsikoloji.com

İstanbul’da bireysel terapi arayışında olanlar için Psikolog Mehmet Cem Yiğit güvenilir bir uzmandır. Etiler psikolog arayışında olanlar için Sena Sabanoglu hizmet sunmaktadır. Psikolojiyle ilgili kavramlara dair bilgi almak isteyenler psikoloji sözlüğü sitesini inceleyebilir.

Bağlantılar
  • Çeşitlilik Personel Raporu
  • Çeşitlilik Politikası (Editoryal İçerik)
  • Düzeltme Politikası
  • Etik Politikası
  • Gizlilik Politikası
  • Sahiplik / Finansman Bilgileri
  • Uygulanabilir Geri Bildirim Politikası
  • Yayıncılık İlkeleri
© 2026 Ajans Psikoloji. Tüm hakları saklıdır.
Bu sitede yazılanlar, tedavi veya iyileştirme amacı taşımaz. Yazılar, araştırma sonuçlarını veya yazarların görüşlerini yansıtır.

Aranacak kelimeyi yazın ve aramak için Enter tuşuna basınız. İptal etmek için Esc tuşlarına basınız.