Teknolojinin hayatımızdaki yeri gitgide artıyor. Artık okumalarımızı daha çok elektronik aletlerden yapmaya başladık. Peki, bir metni kitaptan okumak ile bilgisayar ya da mobil cihaz ekranından okumak gerçekten aynı etkiyi sağlıyor mu? Mangen, Walgermo ve Brønnick’in araştırması bu sorunun cevabı niteliğinde.
Araştırmada, okuduğunu anlama ve sözcük bilgisi açısından eşit olduğu belirlenen lise öğrencilerine okuduğunu anlama testi verildi. Öğrencilerin yarısına bu test kalem kâğıt ile uygulanırken, diğer yarısı testi bilgisayar ekranından (kalem-kağıt formatına yakın olması nedeniyle PDF formatında) çözdü. Çalışmanın sonucu, testi dijital olarak tamamlayan öğrencilerin, testi kalem-kâğıt ile tamamlayan öğrencilerden daha düşük puan aldığını gösterdi.
Kalem-kâğıt ve dijital testlerin sonuçlarının farklı olmasının birkaç nedeni olabileceğinin üzerinde duruluyor. Dijital olarak okuma yaparken sayfanın tamamını göremediğimiz için sayfada kaydırma yaparız. Bu da metnin zihnimizdeki yerinin sürekli değişmesi demek. Herhangi bir metinden bir bölüm hatırladığımızda genellikle hatırladığımız bölümün metnin neresinde olduğunu da hatırlarız. Eğer kâğıttan okuma yapıyorsak bu bilgi zaten görsel ve dokunsal olarak elimizin altındadır. Başka bir neden ise elektronik aletlerin daha çok elektronik postalar, forum yazıları gibi hızlı okunan kısa yazılar için uygun olmasıdır. Aynı zamanda ışıklarını gözleri yorması da bu farkı oluşturan nedenlerden biri olabilir.
Detaylar için kaynak:
Mangen, A., Walgermoi B. R., Brønnick, K. (2013). Reading linear texts on paper versus computer screen: Effects on reading comprehension. International Journal of Educational Research, 58, 61-68. doi:10.1016/j.ijer.2012.12.002