Araştırmacılar William Chopik, Eric Kim ve Jacqui Smith, 1992 yılından beri 50 yaşın üzerindeki bireylerden topladıkları verilerle yürüttükleri araştırmanın sonucun göre iyimser düşüncelerin ruhsal ve fiziki sağlığı olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu.
Araştırmalarında katılımcıların iyimser düşüncelerini ve sağlık durumlarını ölçüp, yaş aralıklarında en çok görülen 8 kronik hastalığı göz önüne alarak sağlık durumları ile ilgili bilgi topladı. Araştırma sonuçları, yaş ile beraber iyimserlik seviyesinde de artış olduğunu gösterirken, 68 yaşında en yüksek seviyeye çıktığını, ancak daha sonra düşüşe geçtiğini ortaya çıkarttı. Bunun sebebinin “kendi kaderini tayin etme kuramı” olduğunu düşünen araştırmacılar, kendimizi iyi hissetmemiz için gerekli olan 3 ihtiyaca dikkat çekiyor: yeterlik, ihtiyaç, sosyallik. Yaşlanma ile beraber emekli olma, arkadaşlar ve akrabalarda kayıplar, sağlık problemleri sebebi ile tek başına yapabildiğimiz işlerin azalması, duygularımızı da olumsuz etkiliyor. Ancak araştırmada, iyimser insanların daha aktif bir spor hayatına sahip oldukları, sigara, alkol ve zararlı yiyeceklerden uzak durdukları, farklı hobiler ve yeni aktivitelere daha çok katıldıkları görüldü. Sürdürdükleri hayat tarzı sebebiyle kalp krizi, beyin kanaması ve stres gibi problemleri daha az yaşadıkları da tespit edildi. Ayrıca iyimser yaklaşıma sahip olan yaşlıların daha güçlü başa çıkma teknikleri kullandıkları ve kendilerine güvenlerinin daha yüksek olduğu görüldü.
İyimserliğin pek çok olumlu etkisi olduğu görüldüğü için bu düşünce şeklini artırmaya yönelik programlar da geliştiriliyor. Araştırmalara göre bu programlar iyimserliğin geliştirilebildiğini gösterse de bu alanda daha fazla çalışmaya gereksinim var. Ayrıca iyimserliğin olumlu yanları olduğu gibi, belirli durumlarda ve aşırı seviyelerde olduğunda olumsuz sonuçlara yol açabildiğini gösteren araştırmalar da var.
Detaylar için kaynak
Chopik, W.J., Kim, E.S., & Smith, J. (2015). Changes in optimism are associated with changes in health over time among older adults. Social Psychological and Personality Science, 6, 814-822.