Teknoloji artık sınıf ortamlarında da yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle üniversitelerde, çoğu öğrenci derslerde kağıt kalem kullanmaktansa dizüstü bilgisayar veya tabletler ile not almayı tercih ediyor. Bizlere kısmen yeni olan bu uygulamaların öğrenmeyi nasıl etkilediği konusunda ise birçok değişik görüş mevcut. Güncel bir araştırma, derslerde bilgisayar ve kağıt-kalem ile not alma yöntemlerinin öğrenmeye olan etkisini incelemeyi amaçladı.
Pam Mueller ve Daniel Oppenheimer, dizüstü bilgisayar ve kağıt kalem kullanarak not alan öğrencileri karşılaştırabilmek için bir dizi çalışma gerçekleştirdi. Çalışmada öğrencilere 15 dakikalık bir TED konuşması izletildi, sonrasında 30 dakikalık bir ara verilerek bazı görevlerle öğrencilerin dikkatlerinin dağılması sağlandı. 30 dakika sonunda öğrencilere izledikleri konuşma ile ilgili sorular soruldu ve performansları ölçüldü.
Sonuçlara göre, dizüstü bilgisayar kullanarak not tutan öğrenciler, kağıt-kalem kullanarak not tutan öğrencilere göre daha az başarılı. Çalışma gösteriyor ki, bilgisayar üzerinden not tutan öğrenciler daha hızlı yazabildikleri için duyduklarını kelime kelimesine aynı şekilde not alıyorlar. Ancak önceki araştırmalara göre, bu tarz not tutma, öğrenme için yararlı değil. En verimli öğrenme, duyulanları sentezleyerek ve özetleyerek tutulan notlar aracılığıyla gerçekleşiyor. Çalışmanın ilerleyen oturumlarında bu not tutuş şeklinin etkisinin kontrol edilmesi amacıyla, katılımcılara kelimesi kelimesine not tutmamaları yönergesi verilse de, sonuç değişmedi.
Özetle, not tutma çalışmalarına genel olarak bakıldığında, bilgisayar kullanımı, özellikle de internet erişimi varsa dikkat dağınıklığına sebep oluyor ve verimsiz not alma davranışına da zemin hazırlıyor. Bu sebeple, sınıflarda dizüstü bilgisayar kullanımı, faydalarının yanı sıra bazı dezavantajlar da getiriyor olabilir.
Detaylar için kaynak:
Mueller, P.A., Oppenheimer,D.M. (2014).The pen is mightier than the keyboard: Advantages of longhand over laptop note taking. Psychological Science, 25 (6), 1159-1168.