Cep telefonu, İnternet, taşınabilir müzik çalar ve benzeri medya araçları sosyal etkileşimi olumlu veya olumsuz etkiliyor. İnternet üzerinden iletişimde insanlar istemedikleri sosyal etkileşimleri azaltabilme ve kendilerini istedikleri şekilde sunabilme şansına sahip. Her ne kadar bu medya araçları insan iletişimini hızlandırıp daha ulaşılabilir kılsa da, istenmeyen sosyal etkileşimlerden kaçınma fırsatı vermesi kişilerin bu tarz durumlarla başa çıkabilme becerilerini olumsuz etkileyebiliyor. Buna, çoğunlukla yürürken veya toplu taşıtlarda tercih edilen kulaklıkla müzik dinleme eylemi örnek verilebilir. Araştırmalar kulaklıkla müzik dinleyenlerin bu sırada kendilerine kişisel bir alan oluşturma ve istenmeyen çevresel gürültüleri azaltma gibi amaçları olduklarını gösteriyor. Peki, yolda kulaklıkla müzik dinleyen kişiler dışarıdan nasıl algılanıyor?

Benjamin R. Garner Amerika’da üniversite öğrencilerinin katılımıyla, yürürken müzik dinleyen kişilerin sosyal açıdan nasıl algılandığına dair deneysel bir çalışma gerçekleştirdi. Öğrencilere iki senaryo verildi ve davranışlarının ne olacağı gözlendi. Öğrencilere, kampüste bir arkadaşlarına rastladıkları ve git gide birbirlerine yaklaşıp etkileşime girmeksizin birbirlerini geçtiklerine dair bir senaryo verildi. İkinci senaryoda ise tek fark, karşılaşılan arkadaşın kulaklıkla müzik dinliyor olmasıydı.

Sonuçlar, kulaklıkla müzik dinleyen kişilerin gerçekten de sosyal açıdan daha kapalı olarak algılandığını ve karşı tarafın etkileşime geçmekte daha fazla tereddüt etmesine yol açtığını gösteriyor. Yani, insanlar kulaklıkla müzik dinleyen kişilerin yalnız kalmak istediğini varsayıyor ve kişiyi durdurup iletişime geçme konusunda daha az istekli oluyor. Dolayısıyla, toplu alanlarda kulaklıkla müzik dinlemek, doğaçlama gelişebilecek sosyal etkileşimleri olumsuz etkiliyor. Bulgulara göre selam verecek kişinin kişilik yapısı, yani dışa dönük ya da içe dönük olması, selam verme konusundaki çekimserliği değiştirmiyor.

Kısaca, toplum içinde kulaklıkla müzik dinlemek diğer insanları kişisel alandan uzak tutmak ve sosyal olarak uzaklaşmak amacıyla kullanılabiliyor. Kitap okumak veya cep telefonu kullanmak gibi başka eylemler de aynı amaçlarla kullanılabiliyor. Araştırmacılar son olarak, teknoloji ve teknolojik araçların kendilerinin değil, kullanım şekilleri ve amaçlarının bu algıya yol açtığını vurguluyor.

Detaylar için kaynak:

Garner, B. R. (2014). iPod use and perception of social introversion. Leisure Studies, 33, (1). 22-31.

RelatedPost