Beynin yapısı ve kapasitesi uzun yıllardır bilimin araştırma konularının başında geliyor. 1950’li yılların başında REM (Rapid Eye Movement/Hızlı Göz Hareketi) uykusunun keşfedilmesi ve uykuların bu aşamada gerçekleştiğinin anlaşılmasıyla, beynin rüya esnasındaki işleyişi de merak edilir hale geldi.
Amerikalı ve Fransız bir grup bilim insanı beyin hücrelerinin uykudaki hareketliliğini tespit etmek için 19 epilepsi hastasının katılımcı olduğu bir çalışma yaptı. Epilepsi hastalarının nöbetlerini izlemek amacıyla beyinlerine yerleştirilen elektrotlar sayesinde göz hareketliliği, rüyadaki görüntüler ve beyin aktiviteleri 4 yıl boyunca takip edildi. Ayrıca hastalara uyanıkken beynin temporal (bellek, öğrenme, duygusal denge ve sosyalleşmeden sorumlu) bölgesindeki görsel hafıza bölümünü aktive etmek için bazı fotoğraflar gösterildi.
Araştırma sonucunda fotoğraflar görüldükten 0,3 saniye sonra temporal bölgedeki nöronların fazlasıyla aktif olduğu ve katılımcılar gözlerini kapatıp aynı fotoğrafı düşündüğünde de benzer nöron hareketinin yaşandığı tespit edilmiş. İlgi çekici olan, aynı hareketliliğin uykuda, özellikle REM evresinde de gözlemlenmiş olması. Ayrıca bir rüyadan diğerine geçildiği sırada beyindeki bu hareketliliğin değiştiği de tespit edilmiş.
Bu araştırma, beynin yapısındaki hareketlilikleri uykuda ve uyanıkken ortaya koyması açısından son derece önem taşıyor.
Detaylar için kaynak:
Andrillon, T., Nir, Y., Cirelli, C., Tononi, G. & Fried, I. (2015). Single-neuron activity and eye movements during human REM sleep and awake vision. Nature Communications, 6: 7884 DOI:10.1038/ncomms8884