Bebeklerin dil gelişiminde, yetişkinler arası konuşmalara maruz kalmaktansa doğrudan bebeğe dönük konuşmak büyük rol oynuyor. Kelime çeşitliliği ve zenginliği açısından kitap okumanın etkisi ise uzun süredir araştırma konusu…

Montag, Jones ve Smith isimli araştırmacılar çalışmalarında küçük çocuklara resimli kitap okumanın dil becerisini nasıl geliştirdiğini inceliyor. 0-5 yaş aralığındaki çocuklar ve annelerinin katılımcı olduğu araştırmada, 100 adet resimli hikâye kitabı kelime tipi ve çeşitliliği açısından inceleniyor. Ayrıca bebekleriyle doğrudan konuşarak dil edinimine katkı sağlayan anneler, ayrı bir grup olarak araştırmaya dahil ediliyor. Sonuçlara bakıldığında, resimli hikâye kitaplarının çocuklara yönelik kullanılan günlük dile göre daha fazla çeşitte kelime içerdiği ve kendilerine daha çok resimli kitap okunan küçük çocukların daha fazla çeşitte kelimeyle karşılaştığı görüldü. Bulgular, erken dönemde çocuklarla konuşmanın yanı sıra onlara farklı kitaplar okumanın dil gelişimine önemli derecede katkıda bulunduğunu gösteriyor.

Kitap okumak, çocukların kelime çeşitliliğini artırmasına ek olarak, okuma sırasında ve sonrasında kitap hakkında yapılan yorumlarla ebeveyn ve çocuk arasında iletişimin güçlenmesine ve çocuğun okunan kitabı takip ederken dikkat becerilerini gelişmesine de olumlu etki yapıyor.

Detaylar için kaynak

Montag, J. L., Jones, M. N., Smith, L. B. (2015). The Words Children Hear: Picture Books and the Statistics for Language Learning. Psychological Science, 1-8.

RelatedPost