Obezite gittikçe yaygınlaşan sağlık problemleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Kolay ve hızlı tüketilen ucuz öğünler, besin değeri düşük yiyecekler ve şekerli içecekler, hareket eksiliği obezitenin çocuklar ve gençler arasında da yaygınlaşmasını hızlandırıyor. Peki obezitenin önüne geçebilmek için sadece yiyecekleri değiştirmek yeterli mi? Yoksa hazzı erteleyebilme, öz-denetim gibi bazı bilişsel becerilerin geliştirilmesi de faydalı olabilir mi?
Tanya R. Schlam ve arkadaşlarının yaptığı çalışmada 1960/70 yıllarında 4 yaşındaki çocuklara bir hazzı erteleme görevi uygulandı (merak edenler “Marshmallow Deneyi” ni inceleyebilir). Bu uygulamanın yapıldığı çocuklara 30 yıl sonra ulaşıldı ve çocukların boy, kilo ve vücut kitle indeks bilgileri elde edildi. Sonuçlar çarpıcı: Hazzı erteleme görevinde başarılı olan çocukların ilerideki vücut kitle indeksleri daha düşük çıktı. Yani küçük yaşta “hazzı erteleyebilme becerisi” ilerideki kalori alımını kontrol edebilme açısından olumlu etki sağlıyor. Aynı zamanda hazzı erteleyebilmedeki başarının, daha iyi dikkat stratejileri ve bilişsel kontrol sağlama ile de ilişkili olduğu görüldü. Bilişsel kontrolü daha iyi olan bireyler ise aldıkları kalori miktarını kontrol etmede ve kendilerini durdurabilmekte daha başarılı.
Bu bulgular ışığında araştırmacılar, önlem olarak çocuklarda öz-denetim, bilişsel kontrol gibi becerileri artırıcı müdahalelere yer verilmesi öneriyor.
Schlam, T. R., et al. (2013). Preschoolers’ delay of gratification predicts their body mass 30 years later. The Journal of Pedia