Obezite dünyanın pek çok ülkesinde, özellikle de gelişmiş batı ülkelerinde önemli bir sağlık sorunu. Genetik faktörlerin etkisinin de önemli olduğu obezite sorununda çocuklar ve gençler sağlıksız yeme alışkanlıkları, egzersiz eksikliği gibi nedenlerden dolayı risk altında. Ancak obezite riskini artıran bir faktör daha var: şişman olarak etiketlenme.
Amerika’da Hunger ve Tomiyama tarafından gerçekleştirilen bir araştırmada yaklaşık 2500 kız çocuğu 9 yıl boyunca izlendi. Katılımcıların boy ve kiloları araştırmadan önce (10 yaşında) ve 9 yıl sonra ölçüldü. Şişman olarak etiketlenen kızların, 19 yaşında obezite sorunu yaşama riskinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu görüldü. Bununla birlikte çocuğu şişman olarak etiketleyen kişi sayısı arttıkça, bu çocuğun 9 yıl sonra obezite sorunu yaşama riskinin arttığı gözlendi. Bu sonuçlar katılımcıların sosyoekonomik statüsü, etnik kökeni, ergenlik başlangıç yaşı gibi faktörlerin etkisinden bağımsız olarak elde edildi.
Kısacası sadece şişman olarak bile görülmek ve bunun kişiye söylenmesi uzun bir zaman sonra o kişinin obezite sorunu yaşaması riskini artırıyor. Bunun nedenleri arasında araştırmacılar, etiketlenmenin değersizlik hissini uyandırabilmesi, bunun da kişiyi sağlıksız yeme alışkanlıklarına itmesini gösteriyor. Araştırmacılar, kiloyu damgalama (örneğin isim takma, kilolu kişilere karşı yargılayıcı olma gibi) karşıtı çalışmaların obeziteden korunma konusunda oldukça önem taşıdığına dikkat çekiyor.
Hunger, J.M. & Tomiyama, A.J. (2014). Weight Labeling and Obesity. JAMA Pediatrics, DOI: 10.1001/jamapediatrics.2014.122
Co-author Jeffrey Hunger, a graduate student at UC Santa Barbara, said that simply being called fat may lead to behaviors that later result in obesity.
“Being labeled as too fat may lead people to worry about personally experiencing the stigma and discrimination faced by overweight individuals, and recent research suggests that experiencing or anticipating weight stigma increases stress and can lead to overeating,” he said.
The data used in the study came from the National Heart, Lung and Blood Institute, part of the National Institutes of Health.