Mühendislik gibi teknik bölümlerde okuyan öğrenciler ile sosyal bölümlerde okuyan öğrencilerin empati becerileri bakımından birbirinden farklı olup olmadıkları merak edilir. Mühendislik okuyanların empati kurmakta güçlük çektiğine, başkalarının duygularını anlama ve kendilerini başkalarının yerine koyma becerilerinin daha az gelişmiş olduğuna inanılır. Peki gerçekten böyle mi? Yeni yapılan bir araştırma, konuya açıklık getiriyor.

Empatiyi, olayları ve durumları bir başkasının perspektifinden görebilme ve aynı zamanda onun duygularını önemseme olarak tanımlayan araştırmacı Rasoal ve ekibi, farklı bölümlerde okuyan öğrencilerin ne ölçüde empatik becerilere sahip olduğunu belirledi. Yaptıkları karşılaştırma sonucu, mühendislik öğrencilerinin özellikle yardım hizmeti bölümlerinde (örneğin sağlık hizmetleri) okuyan öğrencilere göre daha az empati yetisine sahip olduğu görüldü. Bu sonuçta, mühendislik bölümünde daha fazla erkek öğrencinin olması ve erkeklerin daha az empati gösterebildiği gerçeğinin de etkili olabileceğini düşünen araştırmacılar, cinsiyet faktörünü ortadan kaldırarak tekrar inceleme yaptılar. Bu durumda ise sadece bilgisayar mühendisliği öğrencilerinin empati anlamında sosyal bölümlerdeki öğrencilerden geride kaldığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, bu sonuçların mühendislik bölümünde kullanılan eğitim içeriği ve stiliyle ilgili farklılıklardan kaynaklanabileceğini düşünüyor. Ancak bölüm seçimi yaparken kişinin zaten sahip olduğu beceriler doğrultusunda seçim yapıyor olabileceği; yani mühendislik seçen öğrencilerin baştan empati becerilerinin az olabileceği de göz ardı edilmemesi gereken önemli bir faktör.

Detaylar için kaynak

Rasoal, C. Danielsson, H.,  Jungert, T. (2012). Empathy among students in engineering programmes. European Journal of Engineering Education,  37 (5), 427-435.