Hoşumuza giden ve keyif aldığımız bir müziğin bize kendimizi iyi hissettirdiği bir gerçek. Gençler içinse müzik ayrıca önem taşıyor; çünkü özellikle ergenlikte müzik tercihlerinin gelişmeye başladığını görüyoruz. Müziğin gençler arasında kişisel ve duygusal anlamda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bunlardan biri de okul başarısı. Peki müzik gerçekten akademik performansı nasıl etkiliyor?
Bu soruya yanıt arayan araştırmacılar Southgate ve Roscigno, yaptıkları geniş çaplı ve uzun süreli çalışmalarında çocukları ve ergenleri inceledi. İşte araştırmanın sonuçları:
Müzik katılımı gerçekleştiren öğrencilerin daha başarılı oldukları saptandı. Öğrencilerin hem okul eğitimleri sırasında hem de okul dışındaki müzikle uğraşlarını inceleyen araştırmacılar, okul içinde ve okul dışındaki müzik uğraşlarının daha fazla okul başarısı getirdiği, bunun özellikle okuma ve matematik performansında görüldüğünü gösterdi. Ebeveynlerin konserlere katılımının ise çocuğun matematik başarısını olumlu etkilediği, okuma başarısında ise bir etkisi olmadığı ortaya çıktı. Daha küçük çocuklar içinse sadece okul içinde müzik derslerine ve etkinliklerine katılıyor akademik başarılarını artıran bir faktör olarak gözlendi.
Ancak araştırmacılar şu noktaya da dikkat çekiyor: müzik katılımının akademik başarıya olan etkisinde çocuğun belirli özellikleri oldukça önemli. Örneğin sosyo ekonomik durumu, geçmiş başarısı, aile yapısı gibi. Bu nedenle her öğrenci için aynı etkilerden bahsetmenin mümkün olmayacağını, ancak müzik eğitimi almak, müzik etkinliklerine katılım ve ailenin müziğe olan ilgisi gibi müzikle iç içe olunduğunu gösteren durumların akademik yaşamda çocuklara ve gençlere olumlu katkılar yaptığını da vurguluyorlar.
Southgate, D. E., & Roscigno, V. J. (2009).The Impact of Music on Childhood and Adolescent Achievement. Social Science Quarterly, 90 (1), DOI: 10.1111/j.1540-6237.2009.00598.x