Depresyonun en bilinen belirtilerinden biri yaşam zevkinin azalması olan anhedonidir. Depresyon yaşayan bireyin olumlu duygular yaşasa bile, bu duygulara verdiği anlam ve o duygularla ilgili yaşantısı genelde olumsuzdur ve eskiden zevk aldığı bu duygular ona artık eskisi gibi haz vermez. Peki ama özellikle hangi duygular?
Gruber ve arkadaşları, depresyon yaşayan 18-56 yaş arasındaki bireylerin gurur, mutluluk ve eğlence duygularına verdikleri anlamları ve tepkileri inceliyor. 20 dakikalık bireysel görüşme sonrasında hem depresyon seviyeleri hem olumlu duygulara verilen anlamı ve o duyguların özellikleri ölçülüyor. İkinci araştırmada ise, depresif katılımcılarla depresif olmayan katılımcılara gurur, mutluluk ve eğlence öğeleri içeren filmler izlettiriliyor. Sonrasında bu duygulara yoğunlaşmaları isteniyor ve verdikleri tepkiler ile filmlerdeki duyguları ne boyutta yaşadıkları ölçülüyor.
Sonuçlar, depresyon yaşayan katılımcıların daha az gurur, mutluluk ve keyif duyguları yaşadığını gösteriyor. Bu duygular arasındaysa en çok gurur duygusunda eksiklik yaşadıkları görülüyor. Asıl önemlisi depresyon yaşayan kişilerin gurur duygusu içeren filmlere daha olumsuz tepkiler verdikleri. Yani depresif belirtiler, belirli olumlu duyguları uyandıran filmleri izleyince bile bu duyguların ortaya çıkmasını engelliyor.
Bu araştırma, depresyonun duygusal yoğunluğunun yarattığı bölünmeyi ve haz alamama duygusunu göstermesi açısından önem taşıyor.
Gruber, J., Oveis, C., Keltner, D., & Johnson, S. L. (2011). A discrete emotions approach to positive emotion disturbance in depression. Cognition and Emotion, 25 (1), 40–52.