Almanya’da yaşayan göçmen Türk kadınlarının büyük kısmının, sahip olduğu geleneksel rolleri ile yeni toplumun kendisinden beklediği kimlik ve roller arasında çatışma yaşadığı biliniyor. Bu çatışmaların da süre ve sıklığı uzadıkça kadınlar üzerindeki olumsuz etkileri artıyor; gerek psikosomatik gerekse psikolojik sorunlar ortaya çıkabiliyor. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, göçmen Türk kadınlarının mevcut psikolojik sorunları belirlerken aynı zamanda sorunlara yönelik çözüm odaklı bir grup çalışmasının etkisini inceledi.
Öz ve Akdeniz’in yaptığı çalışma, sosyal yardımlaşma merkezine başvurmuş Türk göçmen kadınlardan 26 kişi ile gerçekleştirildi. Çalışmanın ilk aşamasında grup görüşmeleri yapılarak sorunlar belirlendi. İkinci aşamada ise grup danışmanlığı ve psikodrama uygulamalarıyla beraber sorunların çözümü üzerine çalışmalar yapıldı.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, kadınların sorunları bedensel, ruhsal ve sosyal sorunlar olmak üzere sınıflandırıldı. Baş ağrısı, mide sorunları, çarpıntı gibi bedensel sorunların sıklıkla gözlendiği; bunun yanında psikolojik olarak da yalnızlık, öfke ve depresif ruh halinin oldukça sık yaşandığı saptandı. Sosyal alanda ise kültürel uyumsuzluk, toplumsal baş etme ve lisan probleminin kadınların psikolojik problemleriyle ilişkili olduğu gözlendi. Ayrıca Türkiye’den ayrı kalma süresi uzadıkça belirtilerinde fazlalaştığı belirlendi.
Sorunlara yönelik yapılan grup danışmalığı ve psikodrama çalışmalarının ise kadınların sorunları üzerindeki olumlu etkileri gözlendi. Özellikle depresif duygular, öfke ve toplumsal baş etme gibi sorunlarda bu çalışmalar sonrası önemli oranda bir azalma olduğu belirlendi.
Araştırma son olarak uzun süre Almanya’da bulunan kadınların psikolojik ve psikosomatik olarak risk taşıdığına dikkat çekiyor. Bu bağlamda sorunlara yönelik gruplar oluşturularak danışmanlık programlarının yaygınlaştırılması ile sosyal becerilerin artabileceği vurgulanıyor.
Öz, F. , Akdeniz, E. (2011). Almanya’da yaşayan göçmen Türk kadınlarının odak grup görüşmesi ile belirlenen sorunlarına yönelik bir grup danışmanlığı çalışması. New Symposium Journal.49(4), 217-224.