Kopya çekmek, akademik yaşamda sıkça gündeme gelen ve çoğu zaman sorun haline gelen bir konu. Öğrencilerin başı kopya yüzünden derde girmeye devam etse de kolay kolay vazgeçmediklerini görüyoruz. Kişilik özellikleri, motivasyon çeşidi gibi iç etkenlerin yanı sıra bazı dış etkenler de öğrencinin kopyaya yönelmesine sebep olabilir. Yapılan yeni bir bilimsel araştırma ise hangi öğrencilerin neden ve hangi durumda kopya çekmeyi tercih ettiğine yönelik bilgi edinmeyi amaçlıyor.
Yasemin Taş ve Ceren Tekkaya’nın yaptığı araştırma için 1950 ortaokul öğrencisi ile çalışıldı. Öğrencilerden öğrenme şekilleri, öğrenme hedefleri, kendilerini akademik açıdan algılama şekillerinin yanı sıra kopya çekme davranışı ile ilgili bilgiler alındı.
Araştırmanın sonuçlarına göre; eğer öğrencilerin öğrenme motivasyonları daha çok konuyu kavrama ve bilgisini artırma odaklıysa, bu durumda daha az kopya çektikleri görüldü. Tersine, yüksek not almak ve bunu göstermek isteyen öğrencilerin kopya çekme oranlarının ise daha fazla olduğu ortaya çıktı. Hatta öğrenciler tarafından kopya çekilmesinin birinci sebebi olarak “yüksek not alabilmek” gösterildi. Bunun yanında kendini akademik olarak donanımlı hisseden öğrencilerin kopya çekme oranları daha düşük. Yani eğer öğrenci akademik olarak kendinden emin ise kopya çekme yöntemine çok fazla başvurmuyor. Ancak öğrenci başarısızlık beklentisi içindeyse, kendi performansını sabote ederek , bahaneler üreterek başarısızlığı dış faktörlere bağlamaya çalışabiliyor. Bu yöntemi kullanan öğrencilerin de kopya çekme oranları daha yüksek. Son olarak araştırmada, dersin önemi iyice anlaşıldığında ve kendini geliştirmenin önemi vurgulandığında kopya eğiliminin daha az olduğu görüldü.
Bu sonuçlar bize herhangi bir neden sonuç ilişkisi vermese de kopya çekmenin ne gibi durumlarla ilişkisi olduğunu ortaya koyarak yol gösteriyor.
Tas, Y., Tekkaya, C., (2010). Personal and contextual factors associated with students’ cheating in science. The Journal of Experimental Education, 78, 440–463.