Gözde sklera olarak adlandırılan ve normalde beyaz renkte olan kısım, pek çok nedene bağlı olarak bazı insanlarda kırmızı renk alabilir. Sklera, hastalık, alerji, travma, madde bağımlılığı gibi nedenlerle göz yüzeyinde bulunan damarların genişlemesi ve kanla dolması sonucu kırmızılaşabilir. Peki karşımızdaki kişide kırmızılaşmış göz gördüğünüzde, o kişiyi nasıl algılarsınız?

Bir araştırmada, kırmızı gözlerin başkaları tarafından nasıl algılandığını ve bakan kişilere çekici gelip gelmediğini incelemek için üniversite öğrencilerine daha önceden çeşitli dijital tekniklerle kırmızılaştırılan göz fotoğrafları ile normal göz fotoğrafları (beyaz sklera) bilgisayar ekranında gösterildi. Öğrencilere, fotoğraftaki kişilerin ne derece “üzgün”, “sağlıklı” ve “çekici” olduğu sorularak  algıları incelendi.

Gözleri kırmızılaşmış kişilerin inceleyenler tarafından sklerası beyaz kişilere göre daha üzgün, daha az sağlıklı ve daha az çekici olarak algılandığı gözlendi. Ancak kırmızı gözler hem sağlıksızlık hem üzüntü belirtisi olarak algılandığı için, araştırmacılar, kırmızı gözlü bir arkadaşımızı gördüğümüzde ona sempatik bir tavır mı göstermemiz gerektiğini yoksa medikal bir yardım için teşvik mi etmemiz gerektiğinden emin olmanın zor olduğunu belirtiyor. Çünkü kırmızılaşmış gözlerin alerji, bulaşıcı bir hastalıkt veya ağlama gib pek çok faktörden kaynaklanabileceğini söylüyorlar.

Sonuçta araştırmaya göre kırmızılaşmış gözlerin bize o kişinin muhtemel duygusu veya olası bir hastalığıyla ilgili ipucu verdiği görülüyor.

 

Detaylar için kaynak

Provine, R. R., Cabrera, M. O., Brocato,N. W., Krosnowski, K. A. (2011). When the Whites of the Eyes are Red: A Uniquely Human Cue. Ethology, 117 (5). DOI: 10.1111/j.1439-0310.2011.01888.x

 

RelatedPost