Son yılların en önemli sağlık sorunlarından biri olarak karşımıza çıkan kanser, hastanın yanında onun ailesini ve yakın çevresini de oldukça etkiliyor. Peki kanser hastası olan çocuklarına bakan anne ve baba, ne gibi olumsuz etkiler yaşıyor?

Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü akademisyenlerinden Yrd. Doç. Dr. Tarık Tuncay danışmanlığında yürütülen ve araştırmacılar Bilge Atalay, Ayşegül Demir, Aysel Serçe, Yasin Yekeler, Sedef Demir ve Ömer Faruk Çetin’in katkı sağladığı bir araştırma, kanser hastalarının ebeveynlerinin yaşam kalitelerini araştırdı. Ankara’da geçtiğimiz sene çeşitli hastanelerde tedavi gören 68 hastanın ebeveylerinin katıldığı çalışmada, katılımcıların yaşadıkları bazı sorunlar incelendi.

Araştırma sonuçları, ebeveynlerin kanser hastası olan çocuklarına bakım sağlarken, diğer sorumluluklarını yerine getirmekte zorluklar yaşadığını gösteriyor. Ev hanımı annelerin büyük kısmı farklı şehirlerdeki diğer çocuklarına çok fazla destek olamadıklarını belirtirken, çalışan anneler ise iş hayatlarından kopma noktasına geldiklerini dile getiriyor. Hastanede bakım sağlayan ebeveynlerin % 70’ye yakın kısmını ise anneler oluşturuyor. Ebeveynlerin büyük bir kısmı, hastalarına 19 ile 24 saat arası bakım sağladığını belirtirken; yaklaşık yarısı, yaşadıkları zorluklarla başa çıkmak için diğer aile üyelerinden yardım alıyor.

Bunun yanında, ebeveynlerin yaklaşık % 80’inin yaşam kalitesinin düşük olduğu ortaya çıkıyor. Araştırmacılar, bakım sağlarken yaşanan yorgunluk, uykusuzluk gibi durumların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürdüğünü dile getiriyor. Ebeveynlerin psikolojik sağlıklarının da benzer şekilde olumsuz ortaya çıkıyor. Bununla birlikte spiritüel, yani manevi iyilik durumlarının ise nispeten güçlü olduğu görülüyor. Bunun sebeplerinden birinin ebeveynlerin inanç etkinliklerini (örneğin dua etmek) yerine getirmesi olduğu gözleniyor.

Araştırmacılar bu sonuçlar ışığında sağlık ekiplerinin anne ve baba arasında yeterli iletişim kurmasını sağlamak için eğitim ve danışmanlık vermesinin ve bu sayede anne üstündeki yükün azaltılmasını sağlamasının önemini vurguluyor. Ayrıca ebeveynlere duygusal destek sağlamak için çeşitli psikolojik destek gruplarının oluşturılması ve tedavi sürecinde kolaylık sağlamak üzere hastalıkla ilgili çeşitli bilgilendirme çalşmaları yapmanın gerekliliğine dikkat çekiyor.

 

Bu haber, Dr. Tarık Tuncay tarafından Ajans Psikoloji’ye sağlanan ve yayınlanmamış araştırma dokümanı kullanılarak hazırlanmıştır.

RelatedPost