Sigaranın fiziksel sağlığı ne kadar olumsuz etkilediğini biliyoruz. Ancak sigara içmenin etkileri bununla sınırlı değil ve aslında oldukça rahatsız edici etkileri olabileceği bilimsel araştırmalarla ortaya koyuluyor. Bunlardan biri de, sigara içmenin erkek ceninin yaşama şansını düşürmesi. Son zamanlarda dünyada erkek bebek oranının hızla düşme nedeninin, hamilelikte sigaraya maruz kalınması olabileceği tartışılıyor.
İngiltere’de araştırmacı Koshy önderliğinde gerçekleştirilen bir çalışmada, anne-babanın sigara içme davranışlarına bakılarak, doğacak bebeğin cinsiyet oranı inceleniyor. Bu amaçla araştırmacılar 10000 civarında katılımcı ile yapılan incelemede, hamilelikte anne ve babanın sigara içip içmediklerini ve içtilerse sıklığını; çocuğun cinsiyeti ve diğer bazı sağlık bilgilerini öğreniyor. Günde en az 1 sigara içen anneler “sigara kullanan” kategorisinde değerlendiriliyor.
Hamilelik süresince sigara içme oranının anneler arasında 32.7 %, babalar arasında 23.5 % olduğu görülüyor. Yetişkin anne-babaların sigara içme oranı 1990’ların sonunda daha yüksekken, 2000’lerde daha düşük çıkıyor; ancak ergen anne-babalarda bu oranın yükseldiği görülüyor. Araştırma sonuçları, kız bebek doğum oranının annenin hamilelikte sigara içmesi ile doğru orantılı olduğunu gösteriyor. Yani hamilelikte sigara içen annelerin kız çocuğu dünyaya getirme ihtimalinin daha yüksek olduğu görülüyor. Hem anne hem babanın çok sigara içtiği (günde 10’dan fazla) durumlarda bu ihtimal daha da artıyor; her ikisinin sigara içmediği durumlarda ise erkek bebek oranı yükseliyor.
Araştırmacılar, anne-babanın sigara içme alışkanlıklarının erkek çocuk dünyaya getirme şansını yarı yarıya azalttığına dikkat çekiyor. Aynı zamanda sigara gibi bazı zararlı maddelerin cinsiyet kromozomlarını etkiliyor olabileceğini; özellikle nikotinin spermler üstünde etki oluşturduğunu ve östrojen seviyesini azalttığını belirtiyor ve bu konuda bilinçlenmenin gereğine işaret ediyor.
Koshy, G., Delpisheh, A., Brabin, L., Attia, E. & Brabin, B. (2010). Parental smoking and increased likelihood of female births. Annals of Human Biology, 37, 789-800.