İyimser bir bakış açısına sahip olmak ruh sağlığını ve mutluluğu olumlu etkileyen bir faktör. İlişkilerle ilgili yapılan çalışmalarsa iyimser kişilik özelliğinin, başkaları tarafından nasıl algılandığımızı da etkilediğini gösteriyor. Peki iyimser olmak, başkaları tarafından “çekici” olarak algılanmaya ne ölçüde yardımcı oluyor?

Almanya’da Robert Böhm öncülüğünde yapılan bir araştırma bu soruya yanıt aradı. Araştırmacılar, benzerlik-çekicilik hipotezinden yola çıkarak hem bireyin hem de onu algılayan kişinin özelliklerinin çekicilikte önemli olup olmadığını araştırdı. Bu amaçla seçilmiş üniversite öğrencilerine, karşı cinsten 4 kişinin özelliklerini anlatan kısa hikayeler okutuldu. Hikaye, bahsedilen kişilerin iyimserlik veya kötümserlik açısından yansıtan şekilde hazırlandı. Öğrenciler, daha sonra bu kişilerle romantik bir ilişkiye girmeye ne kadar istekli olacaklarını belirttiler. Bunun yanında öğrencilerin o sırada herhangi bir romantik ilişkide olup olmadıkları soruldu, varsa ilişkiden memnuniyet seviyeleri ölçüldü ve sonrasında iyimserlik-kötümserlik özelliklerini ölçen bir test uygulandı.

Sonuçlar, hikayede anlatılan iyimser kişilerin kötümserlere oranla daha çekici olarak algılandığını gösterdi. Ancak, bu algıda, kişinin kendi iyimserlik-kötümserlik seviyesinin de önemli olduğu görüldü. Buna göre iyimser kişiler iyimserleri, kötümserlerin iyimserleri çekici bulduğundan daha çekici buldu. Yani, iyimser birini çekici bulanların kendilerinin de iyimser olduğu ortaya çıktı. Bu da çekicilikte benzerlik hipotezini doğruladı. Son olarak, kendileri kadar iyimser olduğunu düşündükleri partnerlere sahip olan kişilerin, ilişkilerini daha olumlu olarak algıladığı ve ilişkilerinden daha memnun oldukları da ortaya çıkan sonuçlar arasında.

Bu sonuçlar, insanların kendilerine benzer kişileri daha çekici bulduğu ve iyimserlerin ise  iyimser olarak algıladıkları kişilerle daha mutlu bir ilişki yaşıyor olabilecekleri hakkında ipucu veriyor. Araştırmacılar, iyimser kişilerin, kötümser partnerlerle anlaşmalarının zor olabileceğini, bu nedenle benzerliğin ilişkilerine de olumlu yansıyacağını vurguluyor.

 

Detaylar için kaynak

Böhm, R., Schütz, A., Rentzsch, K., Körner, A. & Funke, F. (2010). Are we looking for positivity or similarity in a partner’s outlook on life? Similarity predicts perceptions of social attractiveness and relationship quality. Journal of Positive Psychology, 5(6), 431-438.

 

 

 

RelatedPost