Bilim adamalrı tarafından sıklıkla ortaya koyulan ve medyada da sürekli olarak verilen mesaj, egzersiz yapmanın pek çok hastalığa karşı koruduğu ve risk faktörlerini azaltmada en önemli yollardan biri olduğu. Egzersiz, yaşlanmayı önleme ve sağlıklı bir geç yetişkinlik ve yaşlılık evresi için de en çok önerilen etkinliklerden. Ancak egzersiz yapmak çok kolay motive olunan ve sürekliliği kolay sağlanabilen bir şey değil. Peki, yaşlanmayla ilgili olumlu bir bakış açısına sahip olmak, egzersiz alışkanlıklarımızı da olumlu etkileyebilir mi dersiniz?

Yakın zamanda yapılan bir araştırmada Wurm ve arkadaşları bu soruya yanıt aramak amacıyla, yaklaşık 4000 kişilik orta ve geç yetişkin grubunu (ortalama 60 yaş) inceledi. 6 yıl sonra ise aynı katılımcılarla tekrar inceleme yapıldı. Katılımcıların ne sıklıkla spor ve yürüyüş yaptığı; yaşlanmayı olumlu mu yoksa olumsuz bir süreç olarak mı algıladıkları; fiziksel sağlık durumları; genel umut seviyeleri öğrenildi.

Sonuçlar, yaşlanmaya daha olumlu bakanların, örneğin yaşlanma sürecini yeni planlar yapma veya yeni beceriler öğrenme gibi bir süreç olarak gören katılımcıların, daha fazla egzersiz/spor yaptıklarını ortaya çıkardı. Bunun yanında orta yaş katılımcılar arasında yaşlanmaya olumlu bakanların hem daha fazla spor yaptığı, hem de yıllar içinde egzersizlerini arttırdıkları görüldü. Bu olumlu yaklaşımda olan katılımcıların ayrıca genel olarak gelecekle ilgili iyimser olduğu ve çeşitli gelecek planları yaptıkları gözlendi. Ayrıca yine yaşlanmaya olumlu bakan orta yaş üstü katılımcıların da daha fazla yürüyüş ve spor yaptığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, yetişkinlik ve yaşlılıkta gelecekle ilgili olumlu bir bakış açısı, yaşlanmaya olumlu bakma ve amaç/hedef belirleyerek planlar yapmanın sağlık davranışlarını olumlu etki edeceğine dikkat çekiyor.

 

Detaylar için kaynak

Wurm, S., Tomasik, M. J., & Tesch Römer, C. (2010).  On the importance of a positive view on ageing for physical exercise among middle-aged and older adults: Cross-sectional and longitudinal findings. Psychology and Health, 25, 25-42.

RelatedPost