Premenstural Sendrom (PMS), yani adet öncesi gerginlik, dünyada pek çok kadını olumsuz etkileyen bir süreç. PMS yaşayan kadınların bu dönemde stres, duygusal dengesizlik, iştah değişikliği, baş ağrısı, yorgunluk gibi çeşitli belirtilerden bir veya daha fazlasını sıklıkla gösterme eğiliminde olduğu bilinir. Peki profesyonel yardım almayan kadınlar, bu gerginlik dönemi ile hangi yöntemlerle başa çıkıyor olabilir?

Türkiye’de yakın zamanda yapılan bir çalışmada Sibel Öztürk ve arkadaşları 15-49 yaş arası yaklaşık 400 kadının adet dönemlerini nasıl yaşadıklarını inceledi. Kadınların depresif belirtiler, kaygı, yorgunluk, asabiyet, uyku düzeninde sıkıntı, iştah artışı, ağrı gibi durumları ne sıklıkta yaşadıklarına dair bilgi toplayan araştırmacılar, PMS yaşayan ve yaşamayan kadınları bu bilgiler ışığında belirledi. Daha sonra PMS yaşayan kadınların bu dönemdeki sıkıntıları ile nasıl başa çıktıkları hakkında bilgi topladı.

Araştırma sonuçları, incelenen kadınların yaklaşık % 80’inin orta veya ileri derecede PMS yaşadığını gösterdi. En sık ortaya çıkan belirtilerin ise uyku düzeninde değişiklik, yorgunluk, depresif duygular ve asabiyet olduğu görüldü. Depresif duygular yaşadığını belirten kadınların % 29’unun müzik dinleyerek, % 39’unun ağlayarak, % 33’ünün dinlenerek bu duygularla baş etmeye çalıştığı, ancak istedikleri rahatlığı sağlamakta başarılı olamadıkları ortaya çıktı. Ağrıyla baş etmek içinse kadınların % 57’sinin ağrı kesiciye başvurduğu elde edilen diğer bir sonuç. Asabiyet yaşayan kadınların daha çok dinlenmeyi tercih ettiği; uyku sorunu yaşayanların çoğunun ise süt/yoğurt yiyerek bu durumu atlatmayı denediği görüldü. Bu dönemde iştahlarında artış olduğunu belirten kadınların ise hemen hepsi tatlı tükettiklerini dile getirdi.

Araştırmacılar,  PMS yaşayan kadınların, duygusal ve fiziksel sıkıntılarla nasıl baş edebileceklerine dair bilgilendirilme çalışmalarının yararlı olabileceğinin altını çiziyor.

 

Detaylar için kaynak

Öztürk, S., Tanrıverdi, D., & Erci, B. (2011). Premenstrual syndrome and management behaviours in Turkey. Australian Journal of Advanced Nursing, 28, 54-60.

 

RelatedPost