Kimlerin otizm geliştirmeye daha eğilimli olduğu konusu uzun yıllardır araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Ancak ilginç bir çalışma, ceninin anne rahmine düştüğü mevsimin, bebeğin otizm geliştirmesi ile ilişkisi olabileceğini gösteriyor.
Amerika’da 1990 ile 2008 yılları arasında doğan yaklaşık 7 milyondan fazla çocuğun doğum kayıtlarını inceleyen ve onları 6 yaşına kadar izleyen araştırmacı Quesseny Zerbo ve arkadaşları, otizm riski taşıyan çocukların kayıtlarına baktığında bu çocuklarda benzer bir özellik görüyor: ceninlerin daha çok kış aylarında anne rahmine düşmesi. Çalışma, riskin özellikle Aralık ayından itibaren artış gösterdiğini, Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarının riskli olduğunu ve Mart ayında en yüksek seviyede olduğunu gösteriyor. Yaz ayları ile kıyaslandığında Mart ayında anne rahmine düşmüş çocukların ileride otizm teşhisi konulma riskinin % 16 daha fazla olduğu görülüyor.
Araştırmacılar, mevsimsel birtakım virüslere maruz kalma, beslenme eksiklikleri gibi bazı çevresel faktörlerin otizmde etkisi olabileceğini zaten bildiklerini belirtiyor; kış aylarında benzer risklerin oluşma ihtimalinin daha yüksel olması nedeniyle de araştırmalarında bu mevsim farklılıklarını bulmuş olabilecekleri yorumunu yapıyorlar. Ancak bu risklerin ilk aylarda mı yoksa daha sonraki aylarda mı oluştuğu henüz bilinmediğinden, tam olarak bir yargıya varmanın doğru olmayacağını vurguluyorlar.
Bu araştırma otizmde çevresel olumsuz koşulların etkisinin önemini ve otizme yol açan nedenleri göstermesi açısından oldukça önemli veriler sunuyor.
Detaylar için kaynak:
Zerbo, Q., Losif, A., Delwiche, L., Walker, C., & Hertz-Picciotto, I. (2011). Month of Conception and Risk of Autism. Epidemiology, 22, 469-475.