Mutluluk kavramının kişisel, sosyal ve kültürel pek çok faktörle ilişkisi olduğunu, yani mutluluğun birden fazla kaynaktan etkilendiğini biliyoruz. Peki siyasi görüş ile mutluluk arasında bir ilişki olabilir mi? Eğer varsa neden?
Uzmanlar, iki farklı ideoloji taşıyan – muhafazakar ve yenilikçi (liberal) – bireylerin mutluluk seviyelerinde bir fark olup olmadığını merak ediyor. Jaime Japier ve John Jost, 10 ayrı ülkede yaptıkları bir dizi araştırmada, muhafazakar görüşe sahip kişiler (sağ görüşlülerin) ile yenilikçileri (sol görüşlüler) karşılaştırdı ve hangi grubun hayatlarından daha memnun olduğunu inceledi. Araştırmacılar, tüm ülkelerde muhafazakarların yenilikçilere oranla yaşamdan daha fazla doyum aldıklarını buldular. Daha sonra ise bu sonucun nedenlerini araştırdılar. Ortaya çıkan tablo, bu mutluluk farkının nedenlerinden birinin, iki grubun eşitsizlik konusunda yaptıkları rasyonelleştirmedeki farklılıklar olduğunu gösterdi. Daha açık bir anlatımla, muhafazakar insanlar dünyadaki ve özellikle kendi ülkelerindeki eşitsizliğe sebep olarak birtakım “bahaneler” bulmaya çalışır ve bunda da başarılı olur. Yani sağ görüşlüler eşitsizliği kendilerince haklı çıkarabilirler. Yenilikçiler ise genel olarak eşitsizliğe karşıdır ve tahammülleri daha azdır. Japier ve Jost’un araştırma sonuçları da muhafazakarların daha mutlu olmalarını bu konuda yaşadıkları farklılıkla açıklanabileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar ayrıca, muhafazakar hükümetlerin eşitsizliğe daha çok tahammül edebildiğini ve hatta bunu teşvik ettiğini öne sürüyor ve eşitsizliğin yenilikçileri daha olumsuz etkilediğini vurguluyor. Bu sonuçlar ışığında denilebilir ki statükoya bağlı kalmak ve bazı şeyleri olduğu gibi kabul etmek, mutsuzluğa karşı koruyucu bir güç oluyor.
Detaylar için kaynak:
Japier, J., & Jost, J. (2008). Why are conservatives happier than liberals? Psychological Science, 6, 565- 572.